El Telescopi de Cala d’Hort va descobrir 30 nous asteroides al Sistema Solar durant l’any 2016

el .

  • M31
  • M15
  • M33
  • NGC1055 i M77
  • M31, Galàxia d'Andròmeda - Marco Antonio Yuste
  • Cúmul M15 - Rubén Quejigo
  • M33, Galàxia del Triangle - Marco Antonio Yuste
  • Galàxies NGC 1055 i M77 - Rubén Quejigo

  • El més gran té una longitut d’11 kilòmetres
  • Des de 2011 s’han descobert 320 asteroides des d’aquest observatori del Consell

El Telescopi de Cala d’Hort, propietat del Consell d’Eivissa i gestionat per l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE) ha complit en 2016 el seus primers cinc anys de vida i presenta un balanç molt positiu pel que fa a les tasques científiques en les que està especialitzat: la recerca de nous asteroides al Sistema Solar i l’obtenció de fotografies d’espai profund d’alta resolució.

En concret, durant els 12 mesos anteriors el TCH ha descobert un total de 30 nous asteroides fins ara no catalogats i que ja figuren inscrits en els registres del Minor Planet Center que gestionen la Unió Astronòmica Internacional i la NASA. Tots ells pertanyen al Cinturó Principal d’Asteroides, una espècie d’enorme anell format per milers de roques de gran tamany, situat entre les òrbites de Mart i Júpiter.

De tots els asteroides descoberts pel Telescopi de Cala d’Hort, el més gran d’enguany és l’anomenat K16P67W, que té una longitud estimada de 11,4 kilòmetres, més o menys la distància que hi ha en línia recta entre Eivissa i Sant Antoni. Altres tres asteroides detectats per l’AAE en aquest exercici estan també prop dels 11 kilòmetres de longitud, i els altres tenen tamanys menors.

Des que va començar a operar el Telescopi de Cala d’Hort, a finals de l’any 2011, ja ha aconseguit detectar 320 cossos d’aquest tipus, dels quals dos són de la categoria NEO (Near Earth Object), és a dir, especialment propers a la Terra i que reben un seguiment especialment acurat per si la seua òrbita pogués arribar a ser perillosa per al nostre planeta.

Pel que fa a l’obtenció de fotografies d’alta resolució, durant l’any passat es processaren 4 noves imatges, corresponents a altres tants objectes de cel profund: la galàxia d’Andròmeda (M31), el cúmul estel·lar M15, la galàxia del Triangle (M33) i el conjunt format per les galàxies NGC1055 i M77. Aquestes dues últimes estan a 60 milions d’anys llum de la Terra, mentre que la galàxia d’Andròmeda es troba a ‘només’ 2,4 milions d'anys llum i és la galàxia més propera a la nostra. Els membres de l’AAE que han processat aquestes fotos són Marco Antonio Yuste i Rubén Quejigo.

Per a l’obtenció d’aquestes imatges és necessari capturar desenes de fotos consecutives del mateix objecte, durant nombroses nits, per després poder sumar-les totes i acumular així la seua llum. D’aquesta manera, i després d’un laboriós processat informàtic, es poden aconseguir els detalls que s’aprecien en aquestes imatges.

Tant la recerca d’asteroides com l’obtenció de fotografies d’alta resolució per part del TCH són possibles gràcies als privilegiats cels nocturns que hi ha a Cala d’Hort. La foscor total del cel és un requisit indispensable per a la feina astronòmica, donat que els asteroides que es detecten són cossos excepcionalment poc brillants, petit i molt llunyans, per la qual cosa no son fàcilment detectables, i menys encara en llocs on hi hagi contaminació lumínica. De fet, a voltes asteroides potencialment perillosos per a la Terra són de petit tamany i es necessita una foscor total del cel per a poder detectar-los.

Per aquest motiu, l’AAE insta les institucions públiques a desenvolupar les normatives autonòmiques aprovades en el seu dia per tal d’aplicar una regulació concreta en l’àmbit de l’enllumenat, tant públic com privat, a les nostres illes.