Dues noves càmeres de bòlids al TCH per vigilar el cel
L’observatori astronòmic de Cala d’Hort, propietat del Consell d’Eivissa i gestionat per l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE), ha incorporat des de fa uns dies dues càmeres de bòlids per enregistrar els objectes lluminosos que apareixin al cel. Aquestes càmeres complementen les tres que, desde fa més d’un any, estan instal.lades a l’Observatori de Puig des Molins, i que ja han obtingut importants observacions que han estat trameses a la xarxa nacional de seguiment de bòlids (www.spmn.uji.es), liderada per l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC-IEEC).
Els dos aparells de Cala d’Hort i els tres de Puig des Molins formen un conjunt de càmeres d’alta sensibilitat que permeten enregistrar tots aquells fenòmens luminosos transitoris que tenen lloc al cel, especialment bòlids, estels fugaços i descàrregues elèctriques que es produeixen a les capes altes de l’atmosfera. Davant de l’interés de l’AAE, el grup de recerca del Prof. Josep M. Trigo (CSIC-IEEC) va facilitar els coneixements tècnics per tal de posar en marxa les estacions a les Illes Balears fa un any.
Aquestes càmeres funcionen en horari nocturn i s’activen automàticament tan aviat com al cel apareix un objecte luminós. És necessari, posteriorment, fer un treball de filtre per descartar aquelles llums artificials o naturals com poden ser avions, llamps i altres. Un programa informàtic s’encarrega de guardar totes aquestes observacions, per després processar-les i classificar-les per part dels membres de l’AAE, que te en marxa un Grup de Bòlids dedicat específicament a estudiar aquests fenomens. En el primer any de funcionament, des de Puig des Molins ja s’han fet importantíssimes observacions, tant pel que fa a bòlids, com a pluges d’estels o a sprites (descàrregues elèctriques a grans altituts). Algunes d’aquestes han estat publicades a diversos congresos científics de gran prestigi internacional.
“Després d’haver instal.lat les càmeres de l’Observatori de Puig des Molins es va veure que quedava un sector del cel insuficientment cobert, com és la part de ponent de l’illa. Per això, i tenint en compte la privilegiada ubicació de l’Observatori de Cala d’Hort, es varen col.locar allà dues càmeres més, que es concentren en el sector de ponent del firmament. D’aquesta manera, l’AAE ja pot controlar la totalitat del cel d’Eivissa”, ha afirmat el responsable del Grup de Bòlids, Julio Ribas.
Les càmeres de Cala d’Hort son les mateixes que les de Puig des Molins, però s’han adoptat mesures per minimitzar el seu impacte visual, de manera que ocupen un espai molt reduït i no son visibles des de cap angle.
Els vídeos que captura el Grup de Bòlids (aquells que s’han seleccionat com a interessants) s’envien a la Red Española de Investigación sobre Bólidos y Meteoritos, vinculada al CSIC i a diverses universitats espanyoles, que centralitza totes les observacions i les incorpora a un arxiu central coordinat des de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC-IEEC). A partir d’aquestes imatges obtingudes des de diverses estacions es calculen la trajectòria atmosfèrica i l’òrbita en el Sistema Solar de cada roca que, en penetrar a l’atmosfera a velocitat hipersònica, generen les boles de foc meteòriques.
L’AAE demana a qualsevol persona d’Eivissa i Formentera que observi un bòlid o qualsevol altra fenomen lluminós semblant que ho comuniqui a bolidos@aaeivissa.com, indicant l’hora, la direcció i el lloc des del qual s’ha fet l’observació.