El Telescopi de Cala d’Hort ajuda a caracteritzar un planeta transneptunià
El Telescopi de Cala d’Hort, propietat del Consell d’Eivissa i gestionat per l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE), ha participat en la caracterització d’un planeta nan o transneptunià, situat en els confins del Sistema Solar, més lluny d’allà on es troba Plutó, concretament a 7.000 milions de kilòmetres. Es tracta d’una zona on abunden cossos celestes menors que encara estan pendents de caracteritzar, tasca en la qual treballen observatoris de tot el món mitjançant observacions combinades i coordinades al llarg del temps.
Un article publicat recentment per la revista Astronomy & Astrophysics detalla les troballes fetes per aquestes observacions, que es varen realitzar entre els anys 2019 i 2022 i s’han donat a conèixer ara.
El planeta en qüestió, 2002 MS4, es pot considerar un planeta nan, perquè té un diàmetre d’uns 800 kilòmetres, aproximadament, tot i que no té una forma del tot esfèrica, perquè és lleugerament axatat.
Per estudiar la seua forma, el procediment va consistir en que diversos telescopis de tot el món fessin un seguiment de diverses ocultacions estelars causades per aquest petit planeta. Es a dir, es va estudiar com el MS4 passava per davant una estrella i reduïa la seua brillantor, donat que l’estava eclipsant. En funció de com era aquesta disminució es va poder deduir el seu tamany i fins i tot rasgues topogràfics de la seua superfície.
De fet, gràcies a aquest sistema es va poder determinar que el planeta nan MS4 presenta una gran depressió d’11 kilòmetres de profunditat, seguida d’una elevació de 25 kilòmetres d’altura, devora una altra depressió similar a un cràter, de 322 kilòmetres de superfície i una profunditat de 45 kilòmetres.
Tenint en compte les petites dimensions del planeta nan (uns 800 kilòmetres de diàmetre), son accidents geogràfics de gran importància, perquè ocupen un elevat percentatge de la seua superfície total.
Aquest cràter, segons l’estudi publicat, podria haver estat provocat per la col•lisió d’un asteroide que hagués impactat contra el planeta nan en algun moment de la seua història.
Tot i que havien estat convocats nombrosos observatoris d’Amèrica del Nord, del Sud i d’Europa o Àsia Occidental per mesurar les esmentades ocultacions estelars, molts d’ells finalment no aconseguiren observacions positives, per diverses causes, especialment de tipus meteorològic. El Telescopi de Cala d’Hort va ser un dels pocs d’Espanya que pogueren culminar amb èxit les observacions de 2022.
Aquestes feines les fa l’observatori eivissenc en col•laboració amb diversos organismes dependents del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), especialment el Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA).
Article publicat amb els resultats de les observacions: https://www.aanda.org/articles/aa/full_html/2023/10/aa46892-23/aa46892-23.html