El telescopi de Cala d’Hort participa en projectes científics amb el CSIC
El Telescopi de Cala d’Hort, propietat del Consell d’Eivissa i gestionat per l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE), ha participat en els darrers anys en diversos projectes d’investigació científica liderats per l’Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA), depenent del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
Segons el balanç que ha fet públic l’IAA, el telescopi de Cala d’Hort ha intervengut en al menys cinc projectes de detecció d’Objectes Transneptunians (TNO), és a dir, planetes nans que es troben més enllà de l’òrbita de Neptú i dels quals s’en estan descobrint molts.
El número d’observacions fetes dins aquest tipus d’investigacions ha estat en realitat molt més elevat, però no s’inclouen aquelles que no han produït resultats, degut a causes meteorològiques, tècniques o previsions errònies (el fenomen o zona de trànsit a observar finalment queia fora de l’illa).
Degut a que estan molt lluny, aquests petits planetes son detectats sovent amb la tècnica de l’ocultació estelar, és a dir, s’aprofita quan passen davant una estrella per determinar el seu diàmetre, la seua morfologia, anells i, fins i tot, si tenen atmosfera o no.
És en el seguiment d’aquestes ocultacions on està participant més el Telescopi de Cala d’Hort, juntament amb altres observatoris d’Espanya. Amb les observacions coordinades de tots ells, ha estat possible definir característiques fins ara desconegudes d’aquests planetes.
Cadascuna d’aquests feines ha quedat recollida en el corresponent estudi científic presentat per l’Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA), on es presenten els resultats obtinguts.
Un cas destacat ha estat el seguiment del asteroide Polymele. Aquest no és un planeta nan, sino un asteroide troià que es troba a l’orbita de Júpiter i que serà estudiat per la sonda de la NASA Lucy, ja de camí cap allà. Per ajudar aquesta sonda, diversos observatoris d’Espanya es varen coordinar l’any passat per analitzar les característiques de Polymele, entre ells el de Cala d’Hort. Es tracta d’un asteroide del que encara es desconeixen molts de les seues característiques bàsiques i d’aquí la mobilització de diversos observatoris durant l’any passat. Eivissa i una estreta franja de la Península era un dels pocs llocs del mon on es podia fer aquest seguiment, per la posició de l’asteroide en relació a la Terra.
Apart del cas d’aquest asteroide Polymele, la resta d’assistències tècniques del Telescopi de Cala d’Hort han consistit en observar i seguir ocultacions estel·lars de planetes nans, com han estat els casos de 2003UY117, 2002MS4, 2003UY117 o 2002MS4. Determinar la seua òrbita amb precissió, saber si tenen atmosfera o no, si hi ha accidents geogràfics destacables a la seua superfície i altres característiques es poden saber gràcies a la tècnica de l’ocultació.
Aquesta tècnica es basa en la variació de la llum arribada des de l’estrella mentre es ocultada pel planeta. Segons la manera en que es produeixi aquesta variació (més abrupta o més progressiva) i segons la seua durada, es poden deduir aquestes informacions.
Aquest mes d’agost, a més a més, està previst que l’observatori del Consell, gestionat per l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE), participi en l’observació d’una nova ocultació estelar causada per un nou objecte transneptunià que, segons l’IAA, podria donar “excel.lents resultats”.
L’IAA, en el seu informe sobre la feina del Telescopi de Cala d’Hort, destaca els bons resultats que dona aquest instrument en l’obtenció de dades astronòmiques per a ser utilitzades en investigacions d’abast internacional.
Actualment, l’observatori està sent objecte d’un procés de renovació dels seus equips per ampliar la seua activitat i aprofundir en el coneixement de més aspectes de l’Univers.