Nova fotografia d’alta ressolució des del Telescopi de Cala d’Hort: Nebulosa NGC7000
El Telescopi de Cala d’Hort (TCH), propietat del Consell d’Eivissa i gestionat per l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE) ha obtingut en els darrers mesos una nova fotografia d’alta ressolució gràcies al seu telescopi de 500 mm d’obertura, en funcionament des de l’any 2011.
La foto correspón a una part de la Nebulosa NGC7000, també coneguda com Nebulosa de Nordamèrica, per la relativa semblança que té amb la silueta d’aquest país. Aquesta és una nebulosa de gran tamany, amb una superfície equivalent més o menys a la lluna plena, però té una brillantor superficial molt baixa, per la qual cosa no és visible a simple vista. Fins i tot amb telescopi, costa d’observar. Es creu que està situada a uns 1.800 anys llum de la Terra.
Les nebulositats de colors clars corresponen a gas hidrògen ionitzat (calent) a l’interior de qual s’estan formant estrelles noves. El vent provocat per aquestes estrelles joves causa les formes filamentoses que es poden apreciar a diferents llocs de la imatge. Per últim, les parts més fosques (nebuloses opaques o fosques) estan formades principalment de pols interestelar.
Per obtenir aquesta foto, el Telescopi de Cala d’Hort va utilitzar tres filtres diferents, un de Sofre SII, un altra d’Hidrògen Alfa i l’altra, d’Oxígen OIII. En total, es varen fer desenes de fotos amb una exposició total de 24 hores al llarg del mes d’agost de 2023. Posteriorment, i durant algunes setmanes, el resultat va ser processat per l’astrofotògraf de l’AAE Ignacio de la Cueva, per tal d’obtenir el resultat final.
La imatge ha estat processada també per Ignacio de la Cueva, de l’AAE.