Noves fotografies de regions de formació estel·lar des de Cala d’Hort
El Telescopi de Cala d’Hort (TCH), propietat del Consell d’Eivissa i gestionat per l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa (AAE), ha obtingut durant els darrers mesos noves imatges d’alta resolució de zones de cel profund, gràcies al seu telescopi de 500 mm de diàmetre.
Nebulosa de la Roseta
Una de les imatges correspon a la nebulosa Roseta (NGC2237), que es troba a la constel·lació de l’Unicorni i que està situada a una distància de 5.200 anys llum, dins de la nostra galàxia.
La fotografia mostra una regió de gas hidrogen on neixen noves estrelles. De fet, en el centre s’aprecia un grup de petites estrelles que han nascut dins aquest núvol de gas i que encara son joves. La massa de gas brilla perquè gràcies a aquestes estrelles, es calenta i emet radiació.
Els diferents colors de la nebulosa s’han aconseguit gràcies a la utilització de tres filtres diferents per a poder capturar els diferents elements que hi son presents: oxigen, hidrogen alfa i sofre.
Per a obtenir la imatge es varen prendre fotos de la mateixa zona durant 30 hores, repartides en diverses nits, per tal d’aconseguir el màxim de detall i lluminositat.
Una altra de les imatges és un retall de la mateixa foto de la nebulosa de la Roseta, centrada en una regió concreta, on s’aprecien curioses formes que adopta el gas, donant lloc, per exemple, a formacions semblants a uns cans que corren.
Nebulosa dels Capgrossos.- El segon objecte astronòmic fotografiat correspon a IC410, conegut com a “Nebulosa de los Renacuajos”, perquè, si s’observa el centre de la imatge, sembla haver dos d’aquests petits animals. Com l’anterior, és un núvol de gas hidrogen dins del qual se estan formant estrelles i per això, amb la seua energia, il·luminen aquest gas, de manera que es fa visible.
IC410 es troba a la constel·lació d’Auriga (el cotxer) i està a una distància de 12.400 anys llum.
Precisament, aquests capgrossos son zones de gas on s’estan formant estrelles i tenen uns 10 anys llum d’ampla a la part més gran.
El Telescopi de Cala d’Hort també va necessitar unes trenta hora d’exposició total, amb els mateixos filtres que l’anterior nebulosa, per tal d’obtenir els detalls que s’aprecien en aquesta regió de formació estel·lar.
Les imatges varen ser processades pel membre de l’AAE Ignacio de la Cueva.