Rafael Rebolo desvetlla que planetes semblants a la Terra inunden l’Univers
El director de l’Institut d’Astrofísica de Canàries, Rafael Rebolo, va explicar a la seua intervenció al Club Diario de Ibiza que aproximadament un 50% de les estrelles poden tenir exoplenetes i que, d’aquests, la gran majoria serien de tipus terrestre, és a dir, de superfície rocosa i sòlida.
Rebolo, en la primera conferència del cicle organitzat per l’AAE per celebrar el seu 60 aniversari, va congregar unes 230 persones a la sala i va explicar els mètodes que s’empren per descobrir exoplentes. El primer d’ells consisteix en mesurar, amb gran precisió i detall, la velocitat amb què es mou una estrella per descobrir alteracions periòdiques en aquest moviment. Aquests canvis demostren la presència de planetes al seu voltant. L’altre consisteix en la tècnica dels eclipsis, amb la qual es mesura la baixada de la lluminositat de les estrelles quan un planeta hi passa per davant. Durant aquest trànsit es produeix una disminució d’aquesta lluminositat i en funció de quina sigui aquesta reducció es poden deduir diverses característiques del planeta.
Rafael Rebolo va parlar també de l’instrumental que s’empra per descobrir planetes a altres estrelles, especialment els espectròmetres i els telescopis espacials de gran diàmetre, tot i que també s’empren telescopis terrestres, com ara els situats a l’illa de La Palma (Canàries), dels quals és responsable el propi Rebolo.
La propera conferència la pronunciarà el dia 28 d’octubre la doctora Alícia Sintes, membre de l’equip que va descobrir les ones gravitacionals. Aquest serà, precisament, el tema de la seua xerrada.